אופטיקה גיאומטרית
הדגמה מצולמת: באמצעות נר דולק ולוח זכוכית ניתן להמחיש את תופעות ההעברה, הבליעה וההחזרה של האור. נבחין בין גופים שקופים לגופים אטומים.
בהדגמה המפתיעה שלפניכם מופיע נר שאין מצליחים לכבות אותו. התוכלו לשער כיצד מתרחש הפלא?
בסרטון הבא תוכלו לצפות בהמחשה של תכונת ההפיכות של קרני האור.
בסרטון תוכלו לצפות בהמחשה של חוקי ההחזרה של האור: הקרן הפוגעת, הקרן המוחזרת והאנך בנקודת הפגיעה נמצאים על אותו מישור, זווית הפגיעה שווה לזווית ההחזרה.
בסרטון תוכלו לראות כיצד מתרחשת החזרה מסודרת של קרני אור כשהן פוגעות במשטח חלק (כמו מראה) ובהחזרה מפוזרת שלהן כאשר הקרניים פוגעות במשטח מחוספס. בשני המקרים מתקיימים חוקי ההחזרה של האור.
בסרטון תצפו בהדגמה- כיצד ניתן לאתר מיקומה של דמות הנוצרת כאשר עצם גדול (למשל נר דולק) ממוקם מול מראה מישורית.
בסרטון זה נצפה במספר תופעות שנדמות כמו מעשי קסמים ושנגרמות כתוצאה משבירה של אור. נסביר תופעות אלו בהמשך לימודינו.
בסרטון זה נבחן את תהליך שבירת קרני האור, שמתרחש במעבר מתווך בעל צפיפות אופטית נמוכה (כמו אוויר) לתווך בעל צפיפות אופטית גבוהה יותר (כמו פרספקס). נבצע מדידות ונבדוק מהי החוקיות המתקבלת.
בסרטון זה ניווכח בהפיכות של מהלך קרני האור כשהן נשברות במעבר מתווך אחד למשנהו.
בסרטון זה נבדוק את המתרחש כאשר קרן אור עוברת מתווך צפוף מבחינה אופטית (למשל פרספקס) לתווך דליל יותר מבחינה אופטית (למשל אוויר). נגלה את החוקיות בתופעת השבירה המתרחשת ונכיר את המושגים החזרה פנימית גמורה ו-זווית קריטית.
בסרטון זה נראה מהי נקודת המוקד וכיצד מוצאים את אורך המוקד (הקרוי גם רוחק המוקד) עבור עדשה מרכזת.
בסרטון זה נמצא את אורך המוקד של העדשה איתה אנו עובדים, ובאופן שיטתי נמדוד את המרחק בין העדשה למקור האור, ונבחן באיזה מרחק מתקבלת הדמות על גבי המסך.
בסרטון זה נראה כיצד מתקבלת דמות ממשית על גבי מסך כאשר מקור אור מאיר עצם (בצורת חץ) וקרן האור עוברת דרך עדשה דו-קמורה. נבחן באילו מרחקים מתקבלת הדמות ומה צורתה וגודלה.
בסרטון זה נראה מהי נקודת המוקד המדומה וכיצד מחשבים את אורך המוקד של עדשה מפזרת.